Preskoči na glavni sadržaj

Prekomjerno znojenje i kako ga suzbiti

Ljeto je sinonim za zabavu, sunčanje, kupanje, uživanje, ali i za mokre kolutove ispod pazuha, razne mirise (ponekad i neugodne), oznojenu kosu, kapljice po licu, znojna stopala. Postoje razne provjerene i alternativne metode suzbijanja znoja - nudimo vam neke od njih...Počevši od puberteta, pa sve do faze starenja, ljudska tijela luče ne samo hormone, već i znoj. Valja imati na umu da je znojenje proces kojim se tijelo bori protiv vrućina i pokušava regulirati temperaturu.  Znojem se također rješavamo štetnih tvari iz organizma, što ustvari i uzrokuje neugodne mirise. Postoje razne metode i načini na koje se znojenje može smanjiti, no ne i zaustaviti. Ako ne patite od određenih poremećaja i nemate zdravstvenih poteškoća, znojenje možete pokušati riješiti pomoću jednostavnih trikova. Najbolja je metoda usporavanje s aktivnostima – posebice fizičkim, u vrijeme kad su vrućine na vrhuncu, no svi smo barem povremeno primorani sjesti u vruće vozilo ili pak ući u klimatizirani prostor pa potom izaći na ulicu i neizbježnu vrućinu. Odijevanje lagane, pamučne i prozračne odjeće, tuširanje mlakom vodom, pridržavanje hlada, izbjegavanje šetnji i napora za vrijeme najvećih vrućina – pridržavate li se ovih isprobanih savjeta, barem ćete malo ublažiti znojenje. 

Za ljetnih mjeseci preporučeno je smanjeno konzumiranje alkoholnih i kofeinskih napitaka, ali i šećera. S druge strane, valja unositi sol i elektrolite (dobar izbor su juhe).  U borbi protiv vrućina i znojenja dobri su saveznici i klimatizacijski uređaji, no preporuka je da razlika između vanjske temperature i interijera koji rashlađujete ne bude veća od 7 do 10 stupnjeva. Tuširanje mlakom vodom pomoći će vam pri suzbijanju znojenja. Izbjegavajte toplu i vruću vodu kao i hladnu jer biste time mogli potaknuti još više znojenja. Nakon tuširanja, važno je dobro posušiti područja koja su sklona znojenju (posebice pazuhe). Preporuka je i više puta dnevno oprati područja pazuha, a ako znojenje ne prestaje i pritom stvara neugodan miris,  svakako treba razmisliti o depilaciji. 


Uz redovnu higijenu, dobro je koristiti i neke od preparata koji će nam olakšati brige i neutralizirati neugodan miris znoja. Na tržištu postoje razni dezodoransi i antiperspiranti. Dobro je znati razlike između njih te učinkovitost. Dezodoransi smanjuju miris znoja, dok antiperspiranti na svoj način zaustavljaju znojenje. Znojenje je fiziološki proces i nemoguće ga je izbjeći, tako da antiperspiranti nisu naša preporuka. Kuća magične trave u svojoj ponudi ima dva dezodoransa - oba ekološka, a jedan je i veganski budući da ne sadrži pčelinji vosak. Oni djeluju antibakterijski te neutraliziraju neugodne mirise, ne zaustavljaju znojenje te samim time ne štete organizmu i nisu agresivni za osjetljivu kožu pazuha.

Suzbijte neugodne mirise bez da pritom naštetite svojem tijelu i prirodi!

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…