Preskoči na glavni sadržaj

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.



Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje. Navikli smo na taj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dok se poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće masaže i da ostavlja kožu mekom, hrani kosu i sl.


To možemo zahvaliti velikom broju različitih korisnih spojeva u bučinom ulju od kojih su najzastupljeniji fitosteroli (od kojih je koža mekana), steroli (koji potiču rast kose), skvaleni (koji su također odlični za kosu, pogotovo za muškarce kod alopecije), karotenoidi, kompleks vitamina E, vitamin A i brojni minerali.

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje, bez obzira na svoju gustoću, masnoću i miris, vrlo je dobro za njegu i tretiranje nečiste masne kože jer je prirodni antioksidans, djeluje antimikrobno, smanjuje pojavu akni, odlično je protiv loše pigmentacije te djeluje protiv starenja na način da zateže kožu, daje joj zdraviji i mladenački izgled i sjaj. Pomaže kod dermatitisa, pelenskog osipa, ekcema i herpesa. Također se preporuča utrljavati u nokte za njihovo jačanje.
Zbog velike količine antioksidanasa, odlično je i za kosu jer potiče cirkulaciju vlasišta, čime povećava sadržaj kisika u koži te jača vlas i folikul kose, štiti od opadanja i pojačava rast kose.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Prirodni sapuni Kuće magične trave

Prirodni sapuni su osnova svakodnevne higijene i njege kože. U tekućim šamponima i sapunima konvencionalne proizvodnje moguće je naići na svakojake sastojke koje ni ne znamo pročitati kao što su kemijski pjenjači, umjetni mirisi, različiti naftni derivati vrlo štetni za kožu i okoliš, a s obzirom na to da svi tekući proizvodi sadrže vodu, oni moraju na neki način biti i konzervirani, gdje dolazimo i do velikih količina štetnih konzervanasa. Prirodni sapuni su stoga ne samo alternativa, nego i logična potreba.

Kao i sve ostalo u životu, i higijena i njega tijela svode se na praktičnost, ekonomičnost i uštedu vremena. Iz tog razloga navikli smo na korištenje kozmetičkih preparata u praktičnim pakiranjima, na šprice, sprejeve, pumpice i sl. Pogotovo je to vidljivo kod uporabe sapuna. Koristeći tekuće sapune (deterdžente) za pranje ruku, lica i tijela, u plastičnim bočicama i na pumpicu, potpuno smo zaboravili na prirodne sapune kakve su koristile, a i same radile naše bake. 
Danas, kada sm…