Preskoči na glavni sadržaj

Mast od gaveza

Mast od gaveza, točnije gavezov melem, novi je proizvod Kuće magične trave. Pročitajte sve o blagodatima ove ljekovite biljke...


Biljka poznata po svojem karakterističnom ljubičastom cvijetu, lat. Symphytum officinale, u narodu je zvana obični gavez, crni gavez, konjski rep, kilnjak i na još mnoge druge načine... S obzirom na to da postoji i žuti gavez, koji ima slična svojstva, poznatiji je ljubičasti gavez. Aktivnim svojstivma, koja su danas naširoko poznata, obiluje list, a najviše korijen.

Korijen gaveza sadrži karotin, alkaloide, glikozide, tanin, eterično ulje, smole, sluz, ali najvažniji sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima te u vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog toga je mast od gaveza gotovo nezamjenjiva kod unutarnjih i vanjskih rana, posjekotina, oteklina, modrica i lomova kostiju te oštećenja hrskavice, nategnuća tetiva, uganuća i sl.

Zbog velike koncentracije alantoina gavez se koristi u njezi kože, kao prirodno sredstvo protiv bora. Alantoin je aktivator  staničnog rasta, potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje, umiruje iritiranu kožu, povećava vlažnost i glatkoću kože. Alantoin pomaže pri uklanjanju izumrlih ostataka s površine kože i ubrzava rast novog i zdravog tkiva.



Prirodni Gavezov melem Kuće magične trave sadrži ekološke sastojke korijena gaveza, maslinova ulja i ulja sjemenki grožđa. Proizvod je bez konzervansa, obogaćen ekološkim eteričnim uljima mente, ružmarina i prave lavande i može se koristiti za cijelo tijelo.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. 



Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…