Preskoči na glavni sadržaj

Ulje za kosu – njeguje i potiče rast

Ulje za kosu najnoviji je proizvod Kuće magične trave. Prirodni proizvod na bazi biljnih ulja namijenjen je njezi i potpunoj obnovi kose od korijena do vrhova te za regeneraciju vlasišta. Višenamjenska formulacija obogaćena je vitaminima B i E.
Za razliku od većine tretmanskih proizvoda za kosu, ulje se ne nanosi na vlažne vrhove kose da bi se potom ispralo, već tako da djeluje dubinski i dugotrajno. Postoje dva načina nanošenja ulja: kao večernja maska, kada se umasira u vlasište i na vrhove kose te ostavi djelovati tijekom noći. Ako odaberete ovaj način nanošenja, ne zaboravite zaštititi kosu (odnosno posteljinu) kakvom pamučnom noćnom kapicom kako ne biste ostavili masni trag na jastuku. Ulje za kosu može se koristiti i kao završni tretman za njegu, poput balzama koji se nanosi nakon pranja, bez ispiranja. 

Korištenje ulja u njezi kose ima brojne prednosti: kosi daje vlagu, uklanja perut, poboljšava volumen, uklanja suhoću kose i čini je jačom. Njegovanje kose uljima daje izuzetno dobre rezultate, s najboljom formulom za brži rast jače i zdravije kose. Biljna ulja koja smo koristili u izradi našeg novog proizvoda su: 

ricinusovo ulje
bademovo ulje
maslinovo ulje
ulje sjemenki grožđa.

Ricinusovo ulje koristi se za njegu kose još od vremena starih Egipćana, kada su muškarci njime masirali vlasište, kako bi spriječili i tretirali ćelavost. Ricinusovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline. Redovnom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana kemijskim putem (bojenje kose, ondulacija, izbjeljivanje), može poslužiti kao odličan regenerator za kosu. Ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava njen rast, a pored toga, ono može ubrzati i rast trepavica. Ricinusovo ulje pomaže i u tretmanu protiv peruti i drugih problema s vlasištem. 

Za tretiranje prhuti, gljivičnih oboljenja vlasišta ili seboreičnog dermatitisa idealna je mješavina ricinusova i bademova ulja. Bademovo ulje obiluje vitaminom A koji štiti folikule te ubrzava rast kose. Masaža vlasišta bademovim uljem potiče obnovu vlasi te kosi vraća mekoću, sjaj i volumen. Hrani korijen, sprečava opadanje i pucanje vrhova, a uz to smiruje i nadraženost tjemena.

Maslinovo se ulje već odavno koristi za njegu i rješavanje brojnih problema s kosom. Potiče rast kose, uklanja perut i suhoću kose. Ima antibakterijsko djelovanje i osobito je pogodno za njegu tanke kose. Poželjno je koristiti ga tijekom zimske sezone kada je kosa sklona isušivanju. Ulje sjemenki grožđa učinkovito uklanja perut, a također i umirujuće djeluje na vlasište. 

Ulje za kosu by Kuća magične trave sadrži i vitamin B, koji sprečava gubitak kose i stimulira proizvodnju melanina, pa kosa dulje zadržava svoju boju. Vitamin E stimulira cirkulaciju vlasišta i tjemena.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…