Preskoči na glavni sadržaj

Ulje lješnjaka za nečistu kožu

Svi volimo orašaste plodove, i to je dobro jer su oni hrana za mozak bogata različitim aktivnim tvarima koje nam pomažu u zdravlju tijela - iznutra i izvana. Ulje lješnjaka jednako je dobro za naše tijelo, posebice korišteno na koži, u kozmetičke svrhe.


U našim kontinentalnim područjima, osim bučinog ulja, veliko blago je ulje lješnjaka, koje je sve zastupljenije. Lješnjaci se u zadnjih 5 do 7 godina na veliko sade na zapuštenim livadama, između ostalog i zbog toga što uzgoj ne zahtijeva veliki fizički napor ni financijska ulaganja, no lješnjaci imaju prve plodove tek nakon 7 godina. Do tada, nasadi se mogu samo lagano kositi i održavati.

Ulje lješnjaka izuzetno je bogato ulje, sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, proteina i vitamina, prije svega vitamina B1 i B6, nešto manje ostalih vitamina B, i vitamina E. Ono spada u tzv. suha ulja jer se izuzetno dobro upija, te se preporuča njegovo korištenje u kozmetičke svrhe u preparatima za masnu, nečistu i kožu s aknama i proširenim porama. Ima sposobnost poticanja cirkulacije i djeluje adstringeno. 



Ulje lješnjaka zateže kožu i održava njezinu elastičnost i čvrstoću. Također ima i određeni UV faktor koji pomaže u zaštiti kože prilikom sunčanja. Ono je jedno od najskupljih ulja na tržištu; omjer između ploda i ulja je 10 : 1, što znači da je za litru ulja potrebno 10 kg očišćenih zdravih lješnjaka.

Hladno prešano ulje lješnjaka

Za kozmetiku, kao i kod svih ostalih ulja, preporučuje se hladno prešano ulje lješnjaka iz ekološkog uzgoja jer jedino tako ono sadrži sva važna svojstva kojima pomaže u njezi lica i tijela i sigurni smo da ono nije tretirano nikakvim otrovima kojima bismo mogli poništiti sve aktivne tvari.

Priroda je najbolje sredstvo za zdravlje i njegu, a naše područje obiluje ljekovitim biljkama i plodovima koji su pravo blago koje bi bilo šteta ne iskoristiti.


Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…

Ulje sjemenki grožđa protiv bora

Ulje sjemenki grožđa neizostavan je sastojak mnogih preparata za anti-age njegu kože. Zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima, grožđe može usporiti procese starenja odnosno, hraneći nas i iznutra i izvana, pomaže održati organizam mladim.

U vrijeme našeg djetinjstva, a i danas se taj trend vraća, mnogo je stanovnika sjeverozapadne Hrvatske obrađivalo svoj dio brežuljka uzgajajući slatko bobičasto voće iz kojeg se proizvodilo piće koje nama djeci nikako nije odgovaralo. Danas se rado sjećamo svih berbi i proslava Martinja, koje su bile vrijeme okupljanja cijele šire obitelji i prijatelja. Fešte su trajale do dugo u noć dok je u podrumu bućkao mošt koji se pretvarao u vino, a tzv. trop ili ostatak od prešanja, kožice od bobica, peteljke i koštice bacale su se po goricama umjesto gnojiva za sljedeću godinu.
Upravo te sjemenke koje smo bacali, nesvjesni tada koliko su dragocjene, najkorisniji su dio grožđa. Sjeme kao izvor života u sebe posprema sve najkvalitetnije sastojke kako bi…