Preskoči na glavni sadržaj

Prirodni UV faktor

Uvijek na početku proljeća, čim se pojave prve sunčeve zrake, počinjemo razmišljati o zaštiti od njegova štetnog utjecaja na kožu. Poznato je da pretjerano izlaganje suncu, boravak na otvorenom u doba dana kada je sunce najjače, štetno utječe na kožu, te ona prerano stari, gubi elastičnost, pojavljuju se sunčane mrlje, crvenilo, a u najgorem slučaju i maligne promjene koje mogu izrasti u opasne bolesti kože...Bez obzira na to sunčali se namjerno ili nam je suncu izloženo samo lice zbog svakodnevnog boravka na otvorenom, dobro je zaštititi kožu od preranog starenja i ostalih štetnih utjecaja prirodnim preparatima.

Biljna ulja i maslaci s prirodnim UV faktorom

U prirodi postoje tisuće različitih biljaka koje imaju različite aktivne tvari, ali biljaka s prirodnim faktorom zaštite od sunca nema baš previše. Barem ne s visokim faktorom na koji smo navikli u komercijalnim kremama za sunčanje.

Naš najpoznatiji prirodni proizvod, maslinovo ulje, koje se pogotovo u Dalmaciji koristi za sve vrste macerata, na žalost nema zaštitni faktor veći od 2 te preparati na bazi maslinova ulja, bez dodatnih sastojaka protiv UV zraka, nemaju neku funkciju zaštite od štetnog zračenja.

Karite maslac, nastao od ploda shea drveta, ima faktor oko 4, dok je jedno od najcjenjenijih i vrlo skupih ulja, koje se još uvijek premalo koristi u svakodnevnoj njezi kože, ulje lješnjaka. Vjerovali ili ne, ulje lješnjaka ima minimalni zaštitni faktor od 10 pa čak do 30! Kada govorimo o ulju lješnjaka mislimo isključivo na ulje ekološki uzgojenih lješnjaka i prešano hladnim postupkom.
Ulje čileanskog lješnjaka također ima vrlo visok faktor, ali zbog svoje izuzetno crvene boje, nije praktično jer će sva vaša odjeća i posteljima ostati crvena i neće se moći oprati... Tu je i ulje čileanske maline.

U našim krajevima ima vrlo kvalitetnog ulja lješnjaka, to ulje nam je blisko već zbog samog podneblja i atmosfere u kojoj i mi i biljka rastemo i živimo. Uvijek je bolje koristiti sredstva na bazi biljaka koje rastu u istim atmosferskim uvjetima kao i stanovnici tog područja jer će njegov utjecaj na naše tijelo biti i bolji i jači.

Dok pričamo o biljnim uljima i maslacima i njihovu prirodnom UV faktoru, važno je napomenuti da su ti faktori samo procijenjeni i da nikako ne mogu biti točni, te se od žetve do žetve razlikuju i potrebno ih je određivati jedino testiranjem (spektrofotometrijom). Također, količina koju nanesemo na kožu određuje jačinu djelovanja. Ako je količina premala, faktor zaštite se može podijeliti čak s tri... Naravno, u ljetnim mjesecima najbolje je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10 i 17 h.

Vrlo važan u zaštiti kože je i vitamin E koji se bori protiv oštećenja kože nastalih pretjeranim izlaganjem UV zračenju, zadržava vlažnost kože te pomaže protiv preranog starenja. Djeluje protuupalno i pomaže spriječiti oštećenja koja mogu nastati od opeklina od sunca. Najjači prirodni izvor vitamine E su sjemenke crnoga grožđa te ulje sjemenki grožđa svakako ubrajamo u važan sastojak u zaštiti od sunca.

Za svakodnevnu njegu u proljeće i ljeto, preporučujemo KMT Anti age liniju na bazi ulja sjemenki grožđa...


Set možete kupiti direktno od nas. Kliknite na narudžbenicu.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…