Preskoči na glavni sadržaj

Aloe vera – blagodati i primjena

Aloe vera (hrvatski aloja), popularan sastojak prirodne kozmetike, spomenuta je još 2200. prije Krista. Nesumnjivo, zaslužuje ne samo da bude spomenuta , već i da kažemo pokoju rečenicu o njezinim ljekovitim svojstvima i primjeni u prirodnoj kozmetici. Mi je koristimo u izradi naših ekoloških kozmetičkih proizvoda.


Zbog velike potražnje za ovom biljkom, koja pripada porodici ljiljana, aloe vera se uzgaja na plantažama širom svijeta, no možete ju uzgojiti i sami u lončanici – estetski je vrlo privlačan detalj u domu. Tako možete uvijek (zlu ne trebelo) imati na raspolagaju prirodnu prvu pomoć u slučaju kakve opekline, uboda insekata ili porezotine. List aloje možete ortgnuti, koji potom pusti svoju tekućinu kojom možete namazati ozljedu. Aloja se može koristi i u prehrani, primjerice kao prirodni poboljšivač okusa, a poznato je i njezino laksativno djelovanje. 

Sok i gel aloje imaju protuupalna, antibakterijska i antivirusna djelovanja. Također, poznati su i njezini antialergijski učinci. Zahvaljujući svojem složenom sastavu – mnogo složenijem od ostalih biljaka – vrlo je učinkovita. Zanimljiva je činjenica da 99 % tog sastava čini voda, a možemo samo zamisliti koliko je onda onaj 1 % sadržajan! Naime, list aloje sadrži 200 kemijskih sastojaka!

No, spomenimo i poneku zanimljivost iz povijesti korištenja aloje. Poznata Kleopatra dodavala je aloju u svoje kupke, a u Egiptu je aloja općenito smatrana biljkom besmrtnosti. Grčki liječnik otkrio je da je aloe vera efikasan laksativ te da djeluje blagotvorno na zarastanje rana. Indijke stavljaju sok aloje na kosu zahvaljujući čemu imaju tako lijepu i gustu kosu.

Kuća magične trave u svojim kozmetičkim proizvodima koristi aloju – u ulju za kosu te u većini preparata za pranje tijela: u intimnom sapunu, u dječjoj kupki, svim tekućim šamponima, muškom gelu za tuširanje i svim krutim sapunima.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. 



Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…