Preskoči na glavni sadržaj

Eterično ulje matičnjaka


Eterično ulje matičnjaka (melissa officinalis) – njegova ljekovita svojstva i utjecaj na fizičko i emocionalno stanje čovjeka.


Matičnjak je poznat od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. Ime melisa potječe od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka. Matičnjak je poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom.

Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli. Već ju je veliki Paracelzus nazivao eliksirom života kao biljku koja u potpunosti revitalizira tijelo i duh, a njemačka opatica Hildegard von Bingen (1098-1179)  je ovako napisala o matičnjaku: „Tko ga jede, rado će se smijati, jer njegova toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno.“


Možda najbolji poznavalac matičnjaka, Mattoli, hvali ga riječima: “Matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo da jača i oživljava srce, naročito onome tko se u noći boji i kome srce lupa i smeta miru, on čisti krv, otklanja neraspoloženje i žalost, služi hladnom želucu i gotovo svim unutarnjim organima. Francuski travar Maurice Messegue je rekao: „Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja.“ Plinije ga je preporučivao za oči, a postoje bilješke da je i Shakespeareu bio omiljena biljka.

Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu. Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka. Također se smatra da zbog antioksidanasa, koji štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i oboljelima od Alzheimerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju. Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva.

O ETERIČNOM  ULJU MATIČNJAKA


Eterično ulje melise je ustvari najvažniji ljekoviti sastojak melise. Ovo eterično ulje ima klinički ispitana svojstva spazmolitika i relaksanta za centralni živčani sustav. Zbog toga se primjenjuje kod različitih neuroza s djelovanjem na probavni sustav, srce, nesanicu, te kod anksioznosti i stresa. Profesionalna aromaterapija ga izuzetno cijeni i najčešće koristi jer ispunjava sve terapeutske zahtjeve. U literaturi koja se bavi aromaterapijom matičnjak je jedno od ulja prvog izbora kod depresije i stresa te nesanice uzrokovane ovim stanjima. Od davnina, najpoznatiji liječnici i aromaterapeuti ga opisuju ovako: „Melisino ulje rastjeruje crne misli, to je ulje uz koje se može lijepo sanjati i radosno živjeti. Ono smiruje, tonizira, jača vitalnost, drugim riječima krijepi dušu.“

Eterično ulje matičnjaka koristi se u profesionalnoj fitoterapiji i aromaterapiji i to:
- u mješavinama za masažu, pripravcima za njegu kože, ali u koncentracijama manjim od 1 % zbog moguće iritacije kože (zbog prisutnosti aldehida)
- inhalacijom - direktnom, u mirisnom lampicama ili difuzerima.
Iskorištenje je vrlo malo (oko 0,05 %) pa ga nema na tržištu u većim količinama, zbog čega je jako cijenjeno i skupo  - kao i ruža, pa je jedno od ulja koje se najčešće patvori.

Kuća magične trave eterično ulje melise destilira iz vlastitih ekoloških nasada matičnjaka, te je ulje vrhunske kvalitete, ekološki certificifano i u ograničenim količinama.Ako znate neku Melisu (žensko ime prema latinskom nazivu matičnjaka) sigurno ste primijetili da nomen est omen. Krasi ih vedrina, smirenost i optimizam - sve ono što upotrebom pruža ova izuzetna biljka. 

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…