Preskoči na glavni sadržaj

Mirisni začini griju i čiste tijelo

Cimet, klinčić, korijandar i muškatni oraščić mirisni su sastojci našeg Elixir sapuna za dubinsko čišćenje pora i poboljšavanje cirkulacije.
Zimsko je doba i začini su jedan od najboljih načina da ugrijete tijelo. Osim toga, predivno mirišu, pa je korištenje kozmetike s dodatkom začina ujedno i divno mirisno iskustvo. Kuća magične trave u svojim proizvodima koristi i začine, a izdvajamo Elixir sapun namijenjen dubinskom čišćenju pora i poticanju cirkulacije. Sadrži popularne zimske začine cimet, klinčić, korijandar i muškatni oraščić. Da, osim za kolače, oni se mogu koristiti i za vanjsku upotrebu!


Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Onaj u štapićima obično je cejlonski, dok je onaj u prahu poznatiji kao kasija cimet. Općenito, potiče cirkulaciju, pa poboljšava probavu, rad mozga i rast kose. Djeluje antiseptički, stoga se koristi u liječenju akni.

Klinčić je poznat još iz ranih dana kineske medicine, kada se koristio za ugodan dah. Također poboljšava probavu, a uz to pozitivno djeluje na živčani sustav. Korišten izvana, kao sastojak kozmetičkih proizvoda, dezinficira te ublažava bol u mišićima.

Korijandar, za razliku od cimeta i klinčića, ne zagrijava tijelo, već ga hladi, no djeluje antibakterijski, stoga je dio Elixir sapuna za čišćenje pora. Korišten kao začin, ublažava nadutost, pa je nezaobilazan začin u kuhinji – i kao lišće, i kao sjeme. Spominje se u Bibliji, a u masovnu upotrebu došao je u doba renesanse. 

Muškatni oraščić bio je jedan od najskupljih začina na svijetu. Zahvaljujući arapskim trgovcima, došao je u Europu gdje su ga, između ostalog, koristili za poboljšavanje koncentracije. Kao i svi prethodno navedeni, i ovaj začin blagotvorno djeluje na probavu, a njegovo eterično ulje ublažava bol u zglobovima. Posjeduje antibakterijska svojstva, stoga je sastavni dio našeg Elixir sapuna, a o preidvnom mirisu da i ne govorimo… 

Popularni postovi s ovog bloga

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Prirodni lijek za celulit

Ima li lijeka za celulit? Veliki problem s kojim se bori mnogo žena moguće je riješiti – ako ne potpuno ukloniti, onda barem značajno ublažiti. Ponudit ćemo vam nekoliko prirodnih rješenja za uspješnu borbu protiv celulita.


Iako celulit napada i žene normalne tjelesne težine, počesto je on vezan za prekomjernu težinu, pa je prije svega potrebno poraditi na tome. Dakle, ako uz celulit postoji kod vas i višak kilograma, imajte na umu da ćete smanjenjem težine poboljšati izgled narančine kore. Kako smršavjeti? Hranite se zdravo, smanjite unos životinjskih masti, a povećajte unos svježeg voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki i integralnih žitarica. Posebno treba pripaziti na to da unosite dovoljno C-vitamina. Rafinirani šećer šećerne trske u zadnje je vrijeme na udaru stručnih priručnika. Ispada da nije tako bezazlen čak ni u manjim količinama. Zato je najbolje zamijeniti ga prirodnim sladilima – medom, stevijom, agavinim ili javorovim sirupom… Mogućnosti je bezbroj, pa odaberite onu …