Preskoči na glavni sadržaj

Proizvodnja eko i prirodne kozmetike – naša priča

Kada smo, u svojim počecima, odlučili iz prirode izvući ono najbolje, imali smo samo želju za poslom i nit vodilju – da će naši proizvodi biti potpuno prirodni, da će sve ili većina sirovina biti s našeg područja i da nećemo kopirati ostale. Ekološka i prirodna kozmetika je bila i ostala naš cilj.Prvo smo započeli eko certifikaciju uzgoja. Od prvog finalnog proizvoda, tj. čaja od melise, krenuli smo na Ministarstvo zdravlja kao bismo ispitali zdravstvenu ispravnost proizvoda. Nakon toga smo započeli kozmetičku proizvodnju te smo u konzultaciji sa sanitarnom inspekcijom uredili svoje prostore te pridobili potrebne dozvole – sve to zahtijeva trošak, vrijeme i na kraju ažurnost, tj. svaka od tih radnji ponavlja se čak i nekoliko puta godišnje.

Muke po deklaracijama

Da bi proizvod bio siguran za korištenje i spreman za tržište vrlo važna stvar je i njegovo ispravno deklariranje. I dandanas, pravilnici o deklariranju proizvoda se svako malo mijenjaju i svaki puta se zbog usklađenja stare deklaracije moraju ispravljati, stavljati dodatne naljepnice ili se uopće ne mogu koristiti. Ni na jednom proizvodu ne mogu se koristiti tzv. medicinski termini ako proizvod nije registriran kao lijek. Tako da kada kupite mast na kojoj piše da pomaže protiv bolova ili poboljšava cirkulaciju, da djeluje protiv prištića i sl. znajte da taj proizvod mora  biti registriran i označen kao lijek ili kozmetika s posebnom namjenom.EU regulativa i norme

Ulaskom u EU, još smo nešto naučili. Naime, proizvod ne može na tržište ako osim zdravstvene ispravnosti nema Izvješće o sigurnosti proizvoda. Za izradu izvješća potrebno je  provjeriti sve recepture proizvoda i za svaki od sastojaka priložiti potrebne certifikate.
Svaki od proizvoda potrebno je upisati u Europski portal za kozmetiku tzv. CPNP i to na svim jezicima zemalja u kojima se proizvod prodaje.
Osim izvješća o sigurnosti, i analiza samog proizvoda, potrebno je za sve proizvode napraviti testove koje će opravdati rok trajanja koji ste dodijelili proizvodu.


Ekološka i prirodna kozmetika i registracija

Kozmetiku može proizvoditi samo subjekt koji je kao takav registriran kod Ministarstva zdravlja. Proizvodnja kozmetike podliježe normi za proizvodnju kozmetike ISO 22716 i u skladu s tim potrebno je izraditi elaborat dobre proizvođačke prakse te prilagoditi svoje proizvodne prostore, od ulaza sirovine do izlaza gotovog proizvoda. Sve mora biti u skladu sa strogim sanitarnim i sigurnosnim i drugim propisima i normama.


Kako do eko certifikata

Eko certifikat nije obavezan, već je on jedna stepenica više u potvrdi kvalitete proizvoda. On se produžuje svake godine i cijelo vrijeme s kontroliraju recepture i količine gotove robe i sirovina prema unaprijed prijavljenom planu proizvodnje za tekuću godinu.

Ovo je samo sažetak onog što se mora napraviti da bi proizvod bio ispravan i siguran za korištenje i kao takav mogao ići na tržište, zato dobro gledajte od koga i što kupujete. Možda vam se naš štand ili naši proizvodi čine isti kao nekog drugog proizvođača, ali kada sljedeći put budete imali u rukama naše proizvode, sjetite se ovog članka.

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…

Prirodni sapuni Kuće magične trave

Prirodni sapuni su osnova svakodnevne higijene i njege kože. U tekućim šamponima i sapunima konvencionalne proizvodnje moguće je naići na svakojake sastojke koje ni ne znamo pročitati kao što su kemijski pjenjači, umjetni mirisi, različiti naftni derivati vrlo štetni za kožu i okoliš, a s obzirom na to da svi tekući proizvodi sadrže vodu, oni moraju na neki način biti i konzervirani, gdje dolazimo i do velikih količina štetnih konzervanasa. Prirodni sapuni su stoga ne samo alternativa, nego i logična potreba.

Kao i sve ostalo u životu, i higijena i njega tijela svode se na praktičnost, ekonomičnost i uštedu vremena. Iz tog razloga navikli smo na korištenje kozmetičkih preparata u praktičnim pakiranjima, na šprice, sprejeve, pumpice i sl. Pogotovo je to vidljivo kod uporabe sapuna. Koristeći tekuće sapune (deterdžente) za pranje ruku, lica i tijela, u plastičnim bočicama i na pumpicu, potpuno smo zaboravili na prirodne sapune kakve su koristile, a i same radile naše bake. 
Danas, kada sm…