Preskoči na glavni sadržaj

Što je melem?

Zatrpani svom silom reklamnih spotova za različite konvencionalne, industrijske kozmetičke pripravke, riječ melem postala je sinonim za određene proizvode nekih proizvođača i zbunjuje potrošače na način da kada se ta riječ pojavi na bilo kojem drugom proizvodu, oni nisu sigurni što to zapravo jest.



Dakle, da podsjetimo: riječ melem nastala je od perzijske ili turske riječi merhem, melhem, što u prijevodu znači mast za mazanje, flaster, lijek... što znači da svaki proizvod koji ima svrhu njege, zaštite i regeneracije kože, načinjen od masne faze - konkretno ulja (nekad svinjske masti) i biljke koja sadrži određenu aktivnu tvar, otopljene u tom ulju, u kombinaciji sa pčelinjim voskom ili nekim drugim maslacem koji ima svojstvo skrućivanja proizvoda je ustvari melem.


Nevenov melem


Neven: lat. Calendula officinalis (potječe od riječi Calends - prvi dan, jer na Sredozemlju odakle potječe, cvate prvi dan svakog mjeseca), ljekovita je biljka cvijeta izrazito žuto-narančaste boje i pomalo neugodnog mirisa. Melem s nevenom je jedan od najpoznatijih tradicijskih proizvoda koji su još naše bake koristile protiv opeklina, nadražene kože, pelenskog osipa, ispucalih usana i svega ostalog što nam padne na pamet, jer to je stvarno prva pomoć u kući. Zbog svojih svojstava koristio se za zacjeljivanje rana u Američkom građanskom ratu i u Prvom svjetskom ratu. Neven je najpoznatiji kao antiseptik i protuupalno sredstvo iako njegova ljekovita svojstva sežu daleko dalje od danas, opće poznate upotrebe. On potiče zacjeljivanje, djeluje protiv infekcija, ozeblina i čireva. A o djelovanju na unutarnje organe nekom drugom prilikom...


Gdje kupiti?


Melem od nevena možete nabaviti na webshopu Kantarion i na drugim prodajnim mjestima

Popularni postovi s ovog bloga

Hidrolat smilja

Hidrolat smilja (Helicrysum Italicum flower steam water) vodena je iscrpina ljekovitog smilja, izuzetno korisna u anti-age njezi, tretmanu mrlja od sunca, strija i mnogih drugih kožnih problema. Možete ga nabaviti direktno od nas na, ili u bio&bio trgovinama te u Kantarionu.

Što je zapravo hidrolat? Hidrolati se nazivaju cvjetnim vodicama, ali to nisu jer hidrolat i cvjetna vodica su ustvari dvije potpuno različite iscrpine bilja. Cvjetna vodica je voda u kojoj se namače biljka; npr. najčešće se to radilo u povijesti s ružinim laticama i sl. koje su se onda koristile za miris i za njegu kože, a i dandanas se u kućnoj radinosti miješaju s alkoholom jer su zbog vodene baze mikrobiološki nestabilne i podložne kvarenju te se koriste kao domaći after shave i sl. Hidrolati su također tzv. vodene iscrpine biljke, ali dobivene destilacijom, točnije hidrolat je nusprodukt destilacije. Kada se radi destilacija biljaka vodenom parom, voda koja prva istječe iz kotla za destilaciju na kojoj pli…

Hidrolat matičnjaka

Melisa (matičnjak) od davnina nam je poznata po svojim svojstvima. Najpoznatiji su čaj od matičnjaka, eterično ulje matičnjaka, a malo manje poznat nam je još jedan vrlo vrijedan proizvod, a to je tzv. vodena iscrpina matičnjaka, hidrolat. 



Hidrolati su nusprodukti destilacije - vodica na kojoj pliva eterično ulje. Ako imamo na umu da je za litru eteričnog ulja od matičnjaka potrebna jedna tona svježe biljke, onda će nam vrijednost eteričnog ulja i hidrolata biti već unaprijed dragocjena.

Hidrolat matičnjaka je prepun aktivnih tvari kojima sama biljka obiluje. Matičnjak ili melisa je prije svega antivirusna biljka i biljka koja ima funkciju smirenja. Kao što nas smiri iznutra kada je koristimo oralno u obliku čaja, tinkture, sirupa, karmelićanske vode, tako na nas djeluje i izvana kada na kožu nanosimo hidrolat melise. Čisti bio hidrolat ili popularnije zvan tonik, bez dodatka alkohola i konzervansa, zamjenjuje sve komercijalne tonike i vodice za čišćenje kože kako lica tako i tijela i …

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. Odlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd.


Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.Navikli smo nataj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dokse poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju "u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odlično za opuštajuće ma…