Preskoči na glavni sadržaj

Što je melem?

Zatrpani svom silom reklamnih spotova za različite konvencionalne, industrijske kozmetičke pripravke, riječ melem postala je sinonim za određene proizvode nekih proizvođača i zbunjuje potrošače na način da kada se ta riječ pojavi na bilo kojem drugom proizvodu, oni nisu sigurni što to zapravo jest.



Dakle, da podsjetimo: riječ melem nastala je od perzijske ili turske riječi merhem, melhem, što u prijevodu znači mast za mazanje, flaster, lijek... što znači da svaki proizvod koji ima svrhu njege, zaštite i regeneracije kože, načinjen od masne faze - konkretno ulja (nekad svinjske masti) i biljke koja sadrži određenu aktivnu tvar, otopljene u tom ulju, u kombinaciji sa pčelinjim voskom ili nekim drugim maslacem koji ima svojstvo skrućivanja proizvoda je ustvari melem.


Nevenov melem


Neven: lat. Calendula officinalis (potječe od riječi Calends - prvi dan, jer na Sredozemlju odakle potječe, cvate prvi dan svakog mjeseca), ljekovita je biljka cvijeta izrazito žuto-narančaste boje i pomalo neugodnog mirisa. Melem s nevenom je jedan od najpoznatijih tradicijskih proizvoda koji su još naše bake koristile protiv opeklina, nadražene kože, pelenskog osipa, ispucalih usana i svega ostalog što nam padne na pamet, jer to je stvarno prva pomoć u kući. Zbog svojih svojstava koristio se za zacjeljivanje rana u Američkom građanskom ratu i u Prvom svjetskom ratu. Neven je najpoznatiji kao antiseptik i protuupalno sredstvo iako njegova ljekovita svojstva sežu daleko dalje od danas, opće poznate upotrebe. On potiče zacjeljivanje, djeluje protiv infekcija, ozeblina i čireva. A o djelovanju na unutarnje organe nekom drugom prilikom...


Gdje kupiti?


Melem od nevena možete nabaviti na webshopu Kantarion i na drugim prodajnim mjestima

Popularni postovi s ovog bloga

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. O dlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd. Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.   Navikli smo na   taj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dok   se poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju  " u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odl

Mast od gaveza

Mast od gaveza , točnije gavezov melem, novi je proizvod Kuće magične trave. Pročitajte sve o blagodatima ove ljekovite biljke... Biljka poznata po svojem karakterističnom ljubičastom cvijetu, lat. Symphytum officinale , u narodu je zvana obični gavez, crni gavez, konjski rep, kilnjak i na još mnoge druge načine... S obzirom na to da postoji i žuti gavez, koji ima slična svojstva, poznatiji je ljubičasti gavez. Aktivnim svojstivma, koja su danas naširoko poznata, obiluje list, a najviše korijen. Korijen gaveza sadrži karotin, alkaloide, glikozide, tanin, eterično ulje, smole, sluz, ali najvažniji sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima te u vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog toga je mast od gaveza gotovo nezamjenjiva kod unutarnjih i vanjskih rana, posjekotina, oteklina, modrica i lomova kostiju te oštećenja hrskavice, nategnuća tetiva, uganuća i sl. Zbog velike koncentracije alantoina gavez se koristi u njezi kož

Ulje lješnjaka za nečistu kožu

Svi volimo orašaste plodove, i to je dobro jer su oni hrana za mozak bogata različitim aktivnim tvarima koje nam pomažu u zdravlju tijela - iznutra i izvana. Ulje lješnjaka jednako je dobro za naše tijelo, posebice korišteno na koži, u kozmetičke svrhe. U našim kontinentalnim područjima, osim bučinog ulja, veliko blago je ulje lješnjaka, koje je sve zastupljenije. Lješnjaci se u zadnjih 5 do 7 godina na veliko sade na zapuštenim livadama, između ostalog i zbog toga što uzgoj ne zahtijeva veliki fizički napor ni financijska ulaganja, no lješnjaci imaju prve plodove tek nakon 7 godina. Do tada, nasadi se mogu samo lagano kositi i održavati. Ulje lješnjaka izuzetno je bogato ulje, sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, proteina i vitamina, prije svega vitamina B1 i B6, nešto manje ostalih vitamina B, i vitamina E. Ono spada u tzv. suha ulja jer se izuzetno dobro upija, te se preporuča njegovo korištenje u kozmetičke svrhe u preparatima za masnu, nečistu i kožu