Preskoči na glavni sadržaj

Ulje lješnjaka za nečistu kožu

Svi volimo orašaste plodove, i to je dobro jer su oni hrana za mozak bogata različitim aktivnim tvarima koje nam pomažu u zdravlju tijela - iznutra i izvana. Ulje lješnjaka jednako je dobro za naše tijelo, posebice korišteno na koži, u kozmetičke svrhe.


U našim kontinentalnim područjima, osim bučinog ulja, veliko blago je ulje lješnjaka, koje je sve zastupljenije. Lješnjaci se u zadnjih 5 do 7 godina na veliko sade na zapuštenim livadama, između ostalog i zbog toga što uzgoj ne zahtijeva veliki fizički napor ni financijska ulaganja, no lješnjaci imaju prve plodove tek nakon 7 godina. Do tada, nasadi se mogu samo lagano kositi i održavati.

Ulje lješnjaka izuzetno je bogato ulje, sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, proteina i vitamina, prije svega vitamina B1 i B6, nešto manje ostalih vitamina B, i vitamina E. Ono spada u tzv. suha ulja jer se izuzetno dobro upija, te se preporuča njegovo korištenje u kozmetičke svrhe u preparatima za masnu, nečistu i kožu s aknama i proširenim porama. Ima sposobnost poticanja cirkulacije i djeluje adstringeno. 



Ulje lješnjaka zateže kožu i održava njezinu elastičnost i čvrstoću. Također ima i određeni UV faktor koji pomaže u zaštiti kože prilikom sunčanja. Ono je jedno od najskupljih ulja na tržištu; omjer između ploda i ulja je 10 : 1, što znači da je za litru ulja potrebno 10 kg očišćenih zdravih lješnjaka.

Hladno prešano ulje lješnjaka

Za kozmetiku, kao i kod svih ostalih ulja, preporučuje se hladno prešano ulje lješnjaka iz ekološkog uzgoja jer jedino tako ono sadrži sva važna svojstva kojima pomaže u njezi lica i tijela i sigurni smo da ono nije tretirano nikakvim otrovima kojima bismo mogli poništiti sve aktivne tvari.

Priroda je najbolje sredstvo za zdravlje i njegu, a naše područje obiluje ljekovitim biljkama i plodovima koji su pravo blago koje bi bilo šteta ne iskoristiti.


Popularni postovi s ovog bloga

Mast od gaveza

Mast od gaveza , točnije gavezov melem, novi je proizvod Kuće magične trave. Pročitajte sve o blagodatima ove ljekovite biljke... Biljka poznata po svojem karakterističnom ljubičastom cvijetu, lat. Symphytum officinale , u narodu je zvana obični gavez, crni gavez, konjski rep, kilnjak i na još mnoge druge načine... S obzirom na to da postoji i žuti gavez, koji ima slična svojstva, poznatiji je ljubičasti gavez. Aktivnim svojstivma, koja su danas naširoko poznata, obiluje list, a najviše korijen. Korijen gaveza sadrži karotin, alkaloide, glikozide, tanin, eterično ulje, smole, sluz, ali najvažniji sastojak je alantoin. Alantoin je aktivna prirodna tvar koja potiče rast stanica u kostima te u vezivnom i potkožnom tkivu. Zbog toga je mast od gaveza gotovo nezamjenjiva kod unutarnjih i vanjskih rana, posjekotina, oteklina, modrica i lomova kostiju te oštećenja hrskavice, nategnuća tetiva, uganuća i sl. Zbog velike koncentracije alantoina gavez se koristi u njezi kož...

Bučino ulje za kožu

Bučino ulje je delicija u gastronomiji, ali je i hrana za kožu i kosu. O dlično je za opuštajuće masaže, ostavlja kožu mekom, hrani kosu itd. Što je primorcima maslinovo, to je nama kontinentalcima bučino ili tzv. crno ulje.   Navikli smo na   taj jaki miris i okus u svim salatama i ostalim jelima. U zadnje vrijeme dok   se poljoprivreda i obrada zemlje konačno na mala vrata vraćaju  " u modu", u Hrvatskoj imamo nekoliko desetaka vrlo kvalitetnih uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja pa se ono sada popularizira i na Mediteranu, a neke recepture nam sugeriraju čak i pečenje jaja na bučinom ulju, sladoled od vanilije s bučinim uljem, namaz od bučinih koštica, bučino brašno i sl. Nekada je ono samo bilo "fino" i koristilo se za hranu jer ljudi nisu imali novaca za kupnju već su sami proizvodili hranu, a danas se na veliko piše i priča o svojstvima i koristima tog kontinentalnog "crnog zlata". Naučili smo da pomaže kod bolesti prostate, da je odl...